Yoga

YOGA gaat om eenwording, verenigen van lichaam en geest.

Yoga is een proces van bewustzijn, waarbij de technieken niet als doel maar als middel worden ingezet. Niet het resultaat, maar de ervaring is het belangrijkste.

Coëxistentie biedt cursussen Integrale yoga aan voor volwassenen, dansers, kinderen en tevens biedt zij ondernemend yogayoga op het werk en yoga op school.

Integrale yoga
Voor veel mensen in het westen is yoga iets wat met lichaamshoudingen te maken heeft.
Integrale yoga gaat wat stapjes verder, we kijken naar de verschillende delen van ons wezen:
ons lichaam, onze gevoelens en emoties en ons denkvermogen. Al deze aspecten van het menselijk wezen worden ontwikkeld in de Integrale yoga en moeten met elkaar in harmonie worden gebracht.

Integrale yoga is een volledige moderne yoga vorm, waarin alle elementen van de traditionele yogavormen zijn terug te vinden:

Integrale yoga verbindt bovengenoemde elementen en streeft naar het integreren van deze leer in het dagelijkse leven. Midden in het leven staan: een baan hebben, een gezin, een bedrijf, noem maar op. Daar moet het gedaan worden. Integrale yoga is nooit een koude abstractie. Zij is altijd een warme directe ervaring. Eenvoudig de weg naar jezelf.

Hatha yoga: lichaamsoefeningen

Onder Hatha yoga verstaat men het aannemen van lichaamshoudingen. Gedurende het aanhouden van de houding wordt alle aandacht hierop geconcentreerd. Je wordt je bewust van de lichaamsdelen die bij de houding betrokken zijn. Het resultaat is een gezond functionerend lichaam. Na de oefening volgt een rusthouding om de werking van de oefening te observeren.

Pranayama: adem oefeningen

Prana is datgene dat zuurstof leven schenkt.
Pranayama zijn oefeningen voor het verbeteren, uitbreiden en beheersen van de ademhaling.

Ontspanning

Tijdens de ontspanningsoefeningen word je bewust van spanning in verschillende delen van het wezen. Het bewustworden en observeren hiervan is een eerste stap om tot verdiepte ontspanning te komen.

Concentratie en meditatie

Het stilmaken van het denkvermogen is de voorwaarde om de concentratie te kunnen richten. Tijdens de meditatie komt men in aanraking met de mentale stilte, een fundamentele ervaring in de Integrale yoga. Men wordt een druk in het hoofd gewaar, die in de Integrale yoga wordt omschreven als “de kracht van boven”. Men komt in aanraking met het bewustzijn, dat tevens een kracht is. Het gewaarworden van het innerlijk bewustzijn, de onzichtbare kracht die zowel buiten als binnen tastbare resultaten oplevert, is nu juist de hele betekenis van het yogisch bewustzijn.

Coëxistentie biedt volwassenen ook meditatiecursussen, bedoeld voor hen die zich specifiek willen verdiepen in meditatie en geen behoefte hebben aan lessen waarin lichaamsoefeningen een onderdeel zijn. Daarnaast verzorgt zij wandelmeditaties.

Wil je meer informatie over Integrale yoga of meditatie of over de mogelijkheden in lesvormen? Neem dan telefonisch contact op met Sandra Cox, docent Integrale yoga te Rotterdam, of stuur een bericht via het contactformulier.

Wil je graag vanuit particulier of zakelijk oogpunt op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Coëxistentie? Schrijf je dan rechts onderaan deze pagina in, via de nieuwsbriefbutton, voor de gratis digitale nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Gratis Nieuwsbrief